De Blauwe Rus:
speels, trouw en zelfstandig

De Rusian Blue Cat of Blauwe Rus heeft een korte zijdeglanzende grijze pels. Ze is speels, trouw, zelfstandig, knuffelt graag en is een echte jager, wat je van een raskat niet zou verwachten. Een leven waar ze buiten kan spelen, ravotten en jagen, zal haar zeker bevallen.

Oorsprong

Hoewel de volledige geschiedenis van het ras niet bekend is, wordt gedacht dat deze katten oorspronkelijk afkomstig zijn van het eiland Archangel (Arkhangelsk) in het noorden van Rusland. Ze waren geliefd bij de Russische tsaren. Na populariteit te hebben verworven onder de Russische royalty, werden de mooie blauwe katten naar veel delen van Europa verscheept. De Blauwe Rus was één van de deelnemers aan de allereerste kattenshows die in de jaren 1880 in Engeland werden gehouden. Het ras werd voornamelijk ontwikkeld in Engeland en Scandinavië tot na de Tweede Wereldoorlog.

Door de jaren heen heeft de Blauwe Rus niet alleen een plaats veroverd in de harten van vele Russen en Britten, maar is het uitgegroeid tot een erkend en geliefd ras over de hele wereld.

Uiterlijk en kenmerken

Een van de meest opvallende kenmerken van de Blauwe Rus is ongetwijfeld zijn vacht. De zachte, dichte vacht heeft een zilverblauwe tint die een zilverachtige glans vertoont. De ogen zijn groot en expressief en meestal fel van kleur. De wigvormige kop en het gezicht geven de Blauwe Rus een charmante uitdrukking waardoor het lijkt alsof ze altijd glimlacht. Het slanke lichaam en de fijne botten dragen bij aan de gracieuze uitstraling van dit prachtige ras.

Karakter en gedrag

Naast hun opvallende uiterlijk staat de Blauwe Rus bekend om zijn loyaliteit en vriendelijke en intelligente karakter. Deze katten zijn speels en nieuwsgierig.

Deze kat speelt graag met z’n baasjes, maar ze kunnen soms wat afstandelijk zijn tegenover vreemden.  Het is een vriendelijke kat die geniet van het in de buurt zijn van vertrouwde mensen in een kalme omgeving. Als er vreemden, luidruchtige honden of al te aanhankelijke kinderen naderen, trekt de Blauwe Rus zich waarschijnlijk terug naar de veiligheid van een verstopplek waar hij zal blijven tot de omgeving weer rustig is.

Verzorging

De vacht van de Blauwe Rus vereist minimale verzorging. De vacht verhaart van nature niet veel. Af en toe borstelen houdt de vacht zacht en zijdeachtig.

Regelmatig spelen en stimulerende activiteiten helpen bij het behouden van de fysieke en mentale gezondheid van deze intelligente katten. Hoewel ze graag buiten spelen, gedijen ze ook goed binnenshuis, waar ze kunnen genieten van een veilige en comfortabele omgeving.

Baasjes waarderen
de rustige aard van dit ras
en genieten van het gezelschap
van een kat die zowel mooi
als liefdevol is.
Wil je ook graag
zo'n mooie kat in huis?
Contacteer ons